Coolminds symbol reverse

Wat is webhosting?

Webhosting is eenvoudig gezegd, zorgen dat een website het doet. Webhosting wordt vaak gecombineerd aangeboden met e-mail hosting en domeinnaam hosting. Naast webhosting bestaan bijvoorbeeld ook applicatiehosting en de hosting van bestanden (FTP).

Hoe werkt webhosting?

Bij webhosting wordt een website gehost. Voor deze vorm van hosting is het volgende nodig:

  • toegang tot het internet
  • een webserver
  • een domeinnaam
  • een website
  • en optioneel een content management systeem

Network Operations biedt alle services die nodig zijn voor webhosting.


Internettoegang

Toegang tot het internet is natuurlijk de eerste voorwaarde. Door contracten met meerdere leveranciers en via verschillende galsvezelkabels borgen we in ons datacenter continue beschikbaarheid van het internet. Dat is dus goed geregeld.

Webserver

Voor webhosting is verder een webserver nodig. Er zijn voor het huren van een webserver verschillende oplossingen:

shared, diverse websites delen met elkaar dezelfde server
vps, voor de website is een afgeschermde ruimte gereserveerd op de server
dedicated, voor de website is een eigen server ingericht
De best passende oplossing is meestal afhankelijk van het aantal bezoekers van de website. De hostingdiensten voor websites en webwinkels van Network Operations zijn hier op afgestemd.

Website en CMS

Voor de ontwikkeling en de contentbeheer van de website zijn meerdere mogelijkheden. Network Operations biedt standaard de keuze uit een van de volgende bekende (vaak gratis) website builders en content management systemen:

  • WordPress
  • Joomla
  • Drupal


Deze website builders bieden templates, vaak aangevuld met een beheeromgeving voor het vullen van de content. Naast deze standaard oplossingen bieden we ondersteuning aan internetbureau’s die hun eigen CMS hebben ontwikkeld, zoals het CMS Peanuts van ons zusterbedrijf Coolminds.

Hoe werkt domeinnaam hosting?
Domeinnamen bestaan uit een domein en een extensie. We hebben een artikel op deze website met tips voor het kiezen van een domeinnaam. Een domeinnaam met extensie worden centraal vastgelegd, zodat de domeinnaam uniek blijft.

Wat is een domeinnaamserver?

De domeinnaam wordt gekoppeld aan het IP adres van de server waarop de website wordt gehost. Om dit te faciliteren worden op het internet domeinnaam servers ingezet (DNS). Deze houden bij naar welk IP adres een domeinnaam verwijst. Dit kan over de hele wereld zijn. Om te voorkomen dat bij iedere keer dat een domeinnaam wordt ingetypt de centrale database moet worden geraadpleegd worden op decentrale plaatsten op het internet een kopie bewaard. De snelheid waarmee de kopie van de verwijzing wordt ververst heet de TTL, time-to-live. Deze kan variëren van enkele seconden tot enkele dagen. De TTL is een belangrijk aandachtspunt bij het live zetten van een nieuwe website, of het verhuizen van een website naar een nieuwe server.

Adviseer mij over webhosting