Coolminds symbol reverse

ACM onderzoekt monopolie clouddiensten

We krijgen als cloud provider steeds vaker de vraag: “Kunnen jullie dit ook bij Azure of AWS?”

Als je dan vraagt waarom, dan is het antwoord meestal: “Omdat we denken dat het daar beter is”, of "onze programmatuur dwingt ons om op Microsoft 365 te draaien”.

De keuzevrijheid lijkt in het gedrang te komen. Gaan de voordelen van de grote aanbieders zich tegen zichzelf keren?

Keerzijde

Natuurlijk zijn de grote platformen in sommige gevallen juist een geschikte keuze om te maken en zullen wij dat advies graag geven, echter in heel veel gevallen is het ook zonde van de resources en vooral het geld.

Een groot voorbeeld is bijvoorbeeld je zakelijke e-mail. Waar je dit vroeger nog kon hosten voor €15,- per domein bij een willekeurige internet provider, moet nu deze internet provider al een reputatie hebben opgebouwd bij de grotere partijen zoals Google of Microsoft. E-Mail jij met info@slagerbijuopdehoek.nl via een lokale provider en heb je alle technische zaken (DKIM, SPF, RDNS) op orde, dan is het toch nog de vraag of de e-mail wel aankomt. Zet je dezelfde e-mail configuratie neer bij Office365 dan wordt ineens je e-mail wel goed afgeleverd. Dit omdat de cloud diensten van Microsoft wel een goede reputatie hebben. De grotere partijen dwingen dus de kleinere partijen in richtingen, waardoor deze partijen vaker de keuze maken om toch over te stappen naar een grotere cloudprovider.

Onderzoek ACM

Er ligt een voorstel bij de Europse Unie dat de monopolie posities van de grotere partijen moet reguleren. Dit moet de “Wij van WC-Eend adviseren: WC-Eend” mentaliteit gaan weerhouden. Waarom zou ik als ik Office365 gebruik ook de Cloud AD nodig hebben, terwijl dat ook via een opensource oplossing of hybride platform zou kunnen?

De Autoriteit Consument & Markt gaat een marktstudie doen naar cloud-services. Welke services worden er nu gebruikt en welke aanbieders hebben we nu in Nederland. Is het bovenstaande voorbeeld dat wij schetsen echt zo merkbaar? Wij van NetworkOps vinden het wel merkbaar. Wij hebben ons niet voor niets ook breder gespecialiseerd door ook Azure en AWS mee te nemen in ons pakket.

Of het nodig is? Dat is in veel gevallen niet zo en wij kunnen je daar over adviseren. Wellicht dat deze nieuwe wetgeving daarbij kan ondersteunen?

Contact voor een goed advies